Zielespiegel
Bij wijze van catalogus

1e druk 1997
Amsterdam: De Bezige Bij/Stedelijk Museum

[genaaid gebrocheerd]
{264x198x13 mm | 620 g. | [1-4] 5-143 [144] p. | ISBN 90-234-3779-9}
* tekst op achterplat: 'Als ik naar een schilderij kijk, probeer ik erbij in de buurt te blijven - zo dichtbij als maar mogelijk is. Het is de bedoeling om precies te weten te komen hoe het werk in elkaar zit. Een schrijver kijkt naar een schilderij en ziet wat anders, tenminste een schrijver als Harry Mulisch. Hij zwerft. Toen hij eenmaal ontdekt had dat hij met kunstwerken een beeld (of spiegel) van zijn ziel zou kunnen construeren, was er geen houden meer aan. Er gebeurde wat ik had gehoopt. Door de kunstwerken die hij uitkoos echt naar zich toe te trekken, ga hij ze ook een andere horizon. Ik denk dat ze met de interpretaties en vertellingen van Mulisch heel goed kunnen leven. Tenslotte is de ernst waarmee de schrijver naar de kunstwerken keek meer dan voorbeeldig.' - Rudi Fuchs
* Biblion-recensie (Jos Radstake): Twaalf zalen kreeg Mulisch ter beschikking om een tentoonstelling in te richten in het Stedelijk Museum. Voor deze tentoonstelling putte hij uit de 'Collectie Nederland'; hij zocht werk bij elkaar dat 'een onverwisselbaar psychisch zelfportret' zou opleveren. In twaalf zalen, 'twaalf', zodat hij zich op zijn 'mythische gemak' zou voelen, wordt het werk geëxposeerd. 'Zielespiegel, Bij wijze van catalogus' is het boek dat ter gelegenheid van deze tentoonstelling is uitgegeven. Na het voorwoord, 'Entree', volgen 'twaalf kabinetten' met reproducties van beeldende kunst, waaraan teksten van Mulisch en anderen zijn toegevoegd. Zoals te verwachten is, vinden we veel thema's uit het werk van Mulisch terug. 'Zielespiegel' is een prachtig verzorgd kijk- en leesboek. De reproducties zijn mooi en de wisselwerking tussen de beeldende kunst en de teksten (waarbij de schitterende brief aan Van Gogh met name genoemd mag worden) draagt ertoe bij dat dit boek, ook na beëindiging van de tentoonstelling, blijvend kan fungeren als portret van Mulisch. Het is een rijk boek, waar niet alleen de toekomstige biograaf van Mulisch zijn voordeel mee kan doen, maar ook de 'modale' Mulisch-lezer.
* opdracht: Voor Kitty
* motto: 'Wenn man von einem trefflichen Kunstwerke sprechen will, so ist es fast nötig von der ganzen Kunst zu reden, denn es enthält sie ganz, und jeder kann, soviel in seinen Kräften steht, auch das Allgemeine aus einem solchen besonderen Fall entwickeln.' - Goethe, 'Über Laokoon' (1798)
* grafisch ontwerp: Wigger Bierma (Arnhem)
* opmaak: Peter Tychon (Wijchen)
* druk: Hooiberg (Epe)
§ nieuw ex.
§ puntgaaf ex. (afgeschreven d.m.v. zwarte streep op snee)

Zielespiegel, 1e druk
1e druk